przepisy kulinarne
Składniki:
200 g masła
60 g cukru
1 żółtko
200 g m±ki
30 g kakao gorzkiego
+ cukier puder na posypkę
+ łyżeczka cynamonu (jeżeli kto¶ chce).
Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Dodać m±kę i kakao (+ łyżeczkę cynamonu, je¶li kto¶ chce)- wygniatać, aż otrzymamy jednolit± masę
. Formować małe okr±głe ciasteczka i układać na blasze wyłożonej foli± aluminiow± (jeżeli kto¶ nie ma, można posmarować masłem lub posypać trochę m±k±).
Piec ok. 15 min w temperaturze 190 stopni.
*Dodatek!
Można zrobić bardzo prost± polewę . Do garnuszka wlać 10 łyżek wody, wsypać 3 łyżki cukru i 1/2 łyżkę kakao. Postawić na wolny ogień, cały czas mieszaj±c. Ma być gęste jak polewa. UWAGA! Proporcje mog± być różne. Można to zrobić na oko, zależy kto chce ile polewy .
A jeżeli kto¶ nie chce polewy, można posypać ciepłe ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego!
Offline