BISZKOPT CIEMNY: 6 jaj niepe³na szklanka m±ki 3 ³y¿ki kakao 1 szklanka cukru pó³ ³y¿eczki proszku do pieczenia 1 ³y¿eczka soku z cytryny szczypta soli
KREM: 2 opakowania mas³a ro¶linnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach) 3 ¿ó³tka 1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (je¶li jest ma³o s³odkie, dos³odziæ) 4 czubate ³y¿ki kakao 1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)
PONCZ: 1i 1/2 szklanki przegotowanej wody 6 ³y¿eczek cukru 1/2 szklanki cytryny spirytus lub wódka wg uznania
DODATKOWO: powid³a ¶liwkowe czekolada gorzka do posypania
I. Robimy biszkopt: 1. Oddzielamy bia³ka od ¿ó³tek. Ucieramy ¿ó³tka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej siê roztopi), dodajemy sok z cytryny. 2. Do innego naczynia wsypujemy niepe³n± szklankê m±ki, 3 ³y¿ki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. 3. Ubijamy pianê z bia³ek ze szczypt± soli. 4. Do bia³ek dodajemy masê z ¿ó³tek i delikatnie mieszamy. 5. Do tego dosypujemy m±kê z dodatkami i mieszamy. 6. Tortownicê smarujemy t³uszczem i bu³ka tart± na dnie. 7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wk³adamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.
II. Robimy krem: Mas³o ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ¿ó³tka, kakao i zapach. Miksujemy.
III. Przygotowujemy poncz: wszyskie sk³adniki ³±czymy razem, dodaj±c alkohol wg uznania. Wyjdzie tego sporo, wiêc nie trzeba zu¿ywaæ do nas±czania wszystkiego. Ja w trakcie przygotowywania troszkê go podpijam dla humoru.
IV. Biszkopt dzielimy na 3 czê¶ci. Pamiêtajmy, aby górn± czê¶æ daæ w ¶rodek, a ¶rodkow± na górê! Nas±czamy odpowiedni± ilo¶ci± ponczu ka¿d± czê¶æ, smarujemy powid³ami, nak³adamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekolad± z lodówki (!), start± na tarce. Wk³adamy do lodówki.
Mo¿na udekorowaæ tort np. ananasem, ale nie jest to konieczne, bo i tak wygl±da ³adnie. Jest do¶æ pracoch³onny, ale naprawdê rozp³ywa siê w ustach. Najlepiej smakuje nastêpnego dnia. Biszkopt najlepiej przygotowaæ dzieñ wcze¶niej, ³atwiej siê dzieli. Smacznego!

|