Składniki - 800 g serka homogenizowanego waniliowego - 30 g żelatyny (2 czubate łyżki) - 400 ml śmietany 36% (polecam firmy Piątnica) - 4 łyżki cukru pudru - 2 ulubione galaretki
Opis przygotowania 1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. 2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać. 3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. 4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. 5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę. 6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
SMACZNEGO!
|